RSS

Rhoeo spathacea – Sabiuta purpurie, Arca lui Noe

01 nov.

Planta decorativa prin frunze, Rhoeo spathacea apartine familiei Commelinaceae si este originara din Mexic, America Centrala si Florida. Aceeasi planta o veti gasi si sub denumirea de Tradescantia spathacea sau Tradescantia bicolor. Popular i se spune Arca lui Noe, denumire pe care a primit-o datorita formei inflorescentelor. Frunzele lanceolate, dispuse in rozete si nu mai lungi de 10-15 cm, au culoare verde inchis pe partea superioara, culoare ce contrasteaza cu nuanta violacee de pe spate. Planta infloreste tot timpul anului insa florile, albe, mici si formate din trei petale, sunt insignifiante. Inflorescentele apar axilar, la baza frunzelor, florile fiind inconjurate de niste bractee purpurii, dispuse sub forma unei barci.

Ingrijirea acestei plante este destul de simpla. Vara o puteti tine pe terasa, balcon sau in gradina. Iarna are nevoie de o temperatura minima de 12° C. Se dezvolta frumos in lumina puternica dar merge si la semiumbra, insa intr-un loc slab luminat nu va inflori si culorile frunzelor vor pali. Nu suporta razele directe ale soarelui, mai ales vara la orele amiezii. Are nevoie de umiditate atmosferica, motiv pentru care este bine sa o pulverizati cu apa o data la doua zile, mai ales vara. In caz contrar frunzele vor incepe sa se usuce de la varf. Are nevoie de un substrat cu un drenaj bun, care trebuie sa fie mereu umed dar fara ca apa sa balteasca. Pentru udat folositi apa la temperatura camerei. Vara, in functie de temperatura, planta se uda la 2-3 zile. Iarna se reduce udatul, o udare la 10 zile fiind suficienta.

In cazul in care udarea este prea abundenta si apa stagneaza in farfurie, radacinile vor putrezi. Frunzele se usuca incepand de la varf in cazul in care planta este pozitionata langa un calorifer si intr-o camera fara umiditate, dar si daca udarea este insuficienta sau se face cu apa rece. Planta isi pierde aspectul decorativ, tulpinile se alungesc si frunzele sunt rare in cazul in care lumina este insuficienta sau lipsesc nutrientii din sol.

Se inmulteste prin butasi de tulpina sau prin lastarii care apar din radacina plantei. Acestia vor emite radacini chiar si pusi intr-un pahar cu apa.

 
Un comentariu

Scris de pe 1 noiembrie 2012 în Florile mele

 

Etichete: , , , ,

Un răspuns la „Rhoeo spathacea – Sabiuta purpurie, Arca lui Noe

  1. Cojocaru marilena

    28 mai 2019 at 10:53

    Buna ziua , as vrea si eu daca vindeti niste plante spathacea

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: