RSS

Monumentul Eroilor din Primul Razboi Mondial – Galata, Iasi

26 oct.

De pe dealul Galata domina orasul Iasi Monumentul Eroilor Romani din Primul Razboi Mondial, care a fost construit intre anii 1928 si 1930. Complexul monumental este situat la iesirea din oras spre comuna Miroslava, foarte aproape de Manastirea Galata. Edificiul a fost construit pe baza proiectului realizat de inginerul Henri Coanda, la initiativa Societatii „Cultul Eroilor”, fondurile necesare ridicarii monumentului fiind obtinute prin subscriptie publica locala. Impresionanta constructie pe trei nivele este vizibila din multe zone ale orasului.

Ansamblul monumentului este format din mausoleul propriu-zis, la baza caruia se afla cripta cu osemintele eroilor cadre militare cazuti in Primul Razboi Mondial, cimitirul cu osemintele a 6.000 de soldati, insemnat cu sase cruci mari din ciment si 600 de cruci mai mici si cantonul paznicului ce se afla candva in partea stanga a monumentului. Pentru toate acestea Consiliul Municipal Iasi, in frunte cu primarul de la acea vreme Osvald Racovita, doneaza suprafata de teren de 2778 metri patrati, dar si o suprafata de protectie de 4.400 de metri patrati ce se intindea pana la raul Nicolina ce curge la poalele versantului. Suprafata de protectie avea rolul de a impiedica ridicarea altor constructii si de a asigura vizibilitate monumentului.

Pana la venirea comunistilor la putere, complexul memorial s-a aflat in administrarea Societatii „Cultul Eroilor’. Aceasta a fost desfiintata in 1948, dar a reaparut in 1993. In 1995 membrii asociatiei, impreuna cu Asociatia Veteranilor de Razboi din Iasi, au facut un inventar al complexului constatand cu acest prilej disparitia a peste 400 de cruci mici. Disparute au fost si buteliile din interiorul mausoleului care alimentau flacara eterna, drapelele, o portiune din gardul care inconjura cimitirul si „Cartea de Aur” ce cuprindea toate datele despre monument.

In treacat fie spus, Henri Coanda a urmat intre 1889 si 1903 Scoala fiilor de militari din Iasi, la indemnul tatalui sau generalul Constantin Coanda, absolvent la randul sau al aceleiasi scoli. In cladirile in care a functionat scoala, in prezent functioneaza Spitalul Militar Iasi.

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 26 octombrie 2012 în Din Iaşi

 

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: