RSS

Gogosari umpluti cu struguri si conopida

28 Oct

Ei, iaca am ajuns si eu ziua in care pot sa spun ca am incheiat „borcaniada” pe anul asta. De fapt pot sa jur ca am terminat-o cu conservele, mai ales ca nici nu mai am pe unde le pune. Si fiindca tot am terminat, de-acum pot sa le si postez, nu de alta, dar daca vreo reteta va face cu ochiul inca mai aveti timp sa o pregatiti, ca legume bune inca se mai gasesc in piata. E drept ca-s mai scumpe. Daca nu, poate la anul. Si o sa incep cu ultima (facuta chiar astazi) si anume gogosari in otet, umpluti cu boabe de strugure si conopida.

INGREDIENTE (pentru 2 borcane de 4,25 l):

5 kg de gogosari, o conopida mare, struguri albi, struguri negri, frunze de telina, radacina de hrean, 1 l otet de vin de 9°, 2 l apa, 5oo g zahar, 30 g sare, boabe de ienibahar, piper boabe, seminte de mustar si foi de dafin.

Aici trebuie sa fac o mentiune. In loc de otet din comert eu am folosit otet de mere si miere, facut de mine. Si pentru ca mi s-a parut mai putin acru decat cel de vin am folosit la 1 litru de otet, 1,5 l apa si doar 400 g zahar. De fapt am mers mai mult pe gustate si era bine asa.

Revenind la reteta, se spala toate legumele, se desface conopida in buchetele si gogosarilor li se indeparteaza cotorul printr-o taietura circulara in jurul lui, apoi se curata interiorul de seminte.

Intr-o oala se amesteca otetul cu apa, zaharul, sarea, ienibaharul, piperul, foile de dafin si 2 – 3 frunze de telina. Se aduce la fierbere si se oparesc gogosarii si conopida pentru cateva minute, cu scopul de a-i face mai elastici si a-i aseza mai usor in borcan.

Acum umpli gogosarii cu boabe de struguri si buchetele de conopida. La fundul borcanului se pun cateva frunze de telina si semintele de mustar. Asezi gogosarii in borcan si in spatiile ramase mai pui boabe de struguri, conopida si poti taia si cativa gogosari in felii. Intercalezi din loc in loc frunze de telina si hrean taiat fasii subtiri sau rondele. Deasupra termini cu frunze de telina si hrean. Adaugi otetul fierbinte si inchizi borcanele apoi le lasi la racit in invelite in paturi.

                                                   SPOR LA TREABA SI SUCCES!              

gogosari umpluti cu struguri si conopida in otet            

Anunțuri
 
4 comentarii

Scris de pe 28 Octombrie 2011 în Retetele mele

 

Etichete: ,

4 răspunsuri la „Gogosari umpluti cu struguri si conopida

  1. DANI

    29 Octombrie 2011 at 19:18

    Numai minuni gasesc aici, muraturi cu conopida si struguri … o nebunie, pe care o voi incerca, macar o data in viata mea . Multumesc !

     
    • Constantin

      29 Octombrie 2011 at 20:34

      Trebuie sa incerci Dani, mai ales ca nu-s nici sarati ca muraturile fermentate si nici acri ca muraturile in otet. Seamana cu ceea ce italienii ar numi „agrodolce”. Si chiar e nebunie ce-i aici. Stii ce am uitat sa pun? Niste felii de gutuie, asa in ideea ca daca tot e bal, sa fie bal. 🙂 Dar poate se rezolva, ma mai gandesc! 🙂

       
  2. simf

    29 Octombrie 2011 at 19:19

    si va indurati sa le mancati? la cate de frumoase sunt – stelutele de morcov sunt o minunatie – eu le-as tine de decor.

     
    • Constantin

      29 Octombrie 2011 at 20:39

      Simona, voi doua v-ati vorbit, ca ati postat aproape in acelasi timp? 🙂 Mai, ce sa facem, uite asa cu chiu si vai si cu mustrari de constiinta, o sa le mancam. Si cand s-or termina, ne uitam la fotografii, ca doar de asta le-am facut. 🙂 Glumesc, desigur! Sunt doua borcane mari si ajung pana la toamna viitoare si mai si raman. Dar de admirat le admir si eu, cu toate ca, sincer, se putea si mai bine dar de data asta eram in criza de timp.

       

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: