RSS

Dulceata de caise

15 Iul

Modul de preparare este acelasi ca si la capsune sau visine, dar pentru cine nimereste direct aici o sa-l mai postez o data.

Alegeti doar fructe proaspete, fara urme de alterare si cat se poate de coapte. Spalati caisele, scoateti samburii si la 1 kg de fructe adaugati 1 kg de zahar. Daca nu aveti cantar, trebuie sa stiti ca intr-o farfurie adanca, umpluta bine, intra cam un kg de fructe. Pentru ca fructele nu prea lasa zeama, lasati amestecul cateva minute pana se formeaza un pic de sirop pe fundul vasului apoi puneti pe foc mic. Cand zaharul incepe sa se topeasca puteti mari focul. Nu amestecati prea energic fructele, poate mai vreti sa ramana bucati de fructe in dulceata. Spumuiti pana nu mai apare pic de spuma si cand dulceata incepe sa se lege faceti proba ca sa vedeti daca e destul de legata. In timpul asta dati focul mic sau dati vasul la o parte. Am scris la celelalte retete cum se verifica dulceata daca e destul de legata. Nu uitati ca dupa ce se raceste, dulceata se mai ingroasa.

O alta varianta de dulceata de caise, pe care o facea mama, este cam asa: folositi aceleasi cantitati de fructe si zahar, insa caisele se curata de coaja, se indeparteaza apoi samburii si jumatatile rezultate le puneti in apa de var si le lasati acolo 1-2 ore. Pentru cine nu stie, acest lucru se face pentru a se „intari” fructele si a ramane intregi. Apa de var este apa de pe varul stins, nu stiu unde o sa gasiti, dar nu incercati cu var lavabil, ca nu-i acelasi lucru. Sau incercati si spuneti-ne si noua cum a fost.🙂 Dupa ce le scoateti din apa de var, le clatiti foarte bine cu apa rece si le puneti la scurs. Acum, din zahar si 2-3 pahare de apa, faceti un sirop de zahar legat. O sa va ia cam 10 minute. Apoi adaugati fructele peste sirop si procedati la fel ca mai sus. Dupa ce dulceata este gata, ori o acoperiti cu un prosop umed si o lasati sa se raceassca, ori o puneti fierbinte in borcane.

SPOR LA TREABA!

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 15 Iulie 2011 în Retetele mele

 

Etichete: , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: