RSS

Dulceata de capsune

07 Iun

 

Pentru ca tocmai am dat iama prin capsunii mamei, iaca, astazi, o sa va servesc cu olecuta de dulceata de capsune, facuta in fix 17 minute. Mai adaugati aici timpul necesar curatarii si spalarii fructelor. Am tot citit de-a lungul timpului diverse retete de dulceata, care de care mai sofisticate. Pe cele mai multe le incepi seara si le termini a doua zi. Treaba sofisticata, cu sirop scurs si fiert separat pana se leaga, pus fructele in el, fiert din nou… Prea complicat!

Reteta pe care o fac de ani de zile, si nu doar cu capsune, este cam asa: se curata capsunele de codite, se spala, se scurg de apa, si se pun pe foc, in vasul in care vei face dulceata (indicat ar fi ca acesta sa nu miroase a jumari sau ceapa prajita). Imediat se adauga zaharul, 1 kg de zahar la 1 kg de fructe. Eu nu cantaresc fructele, am masura mea pentru asta, un castron de metal smaltuit, antic si de demult. Castronul asta plin cu varf cu fructe merge numai bine cu 1 kg de zahar. Incepi sa amesteci usor inca de la inceput, ca sa nu se lipeasca fructele de vas, ca sigur n-ai vrea sa mananci dulceata afumata. Spre final adaugi putina zeama de lamaie. Nu conservanti, nu pectina, doar fructe, zahar si zeama de lamaie. Daca vrei sa-i schimbi gustul si iti si place, poti sa adaugi si coaja de lamaie taiata bucatele. Eu nu pun, pentru ca vreau ca dulceata mea de capsune sa aiba gust si miros de capsune. Cum va spuneam, in 17 minute e gata. Acum, mai depinde si de cat de iute e focul, insa nu ar trebui sa dureze mai mult. Exista un semn ca dulceata e aproape gata, cu putin exercitiu o sa va dati seama: la un moment dat, dulceata incepe sa „pufneasca”. Siropul care pana atunci fierbea in clocote, chiar asa face, se si vede, se si aude: pufneste din loc in loc. Ala e momentul cand trebuie oprit focul. Nu va lasati inselati de faptul ca dulceata pare subtire, e fierbinte si e normal sa fie asa. Cand se raceste nu o sa mai fie asa. Mare grija spre final, cateva minute in plus pot face diferenta intre o dulceata siropoasa, ce are culoarea fructelor, si o marmelada maronie pe care o tai cu cutitul. Daca vreti sa verificati consistenta dulcetei, opriti focul, puneti o lingura de dulceata pe o farfuriuta si pentru operativitate, bagati-o in congelator pentru cateva minute. Daca siropul e legat si nu curge cand inclini farfuria, aia e. Daca nu, mai fierbe dulceata cateva minute. De ce spun sa opresti focul? Pentru ca in astea cateva minute, cu focul aprins, s-ar putea sa aveti surpriza ca dulceata din farfurie sa fie perfecta iar cea de pe foc sa fie deja prea fiarta. O dulceata buna trebuie sa aiba culoarea fructelor, siropul sa fie legat iar fructele sa isi pastreze forma si sa pluteasca in sirop. Daca aveti la indemana borcanele curate (foarte curate, eventual sterilizate in cuptor), puneti dulceata, dupa ce s-a mai racit putin. Puteti sa puneti si o eticheta pe borcan cu data cand ati facut-o si drum bun spre camara. Asta-i tot!

SA AVETI SPOR!

 

Anunțuri
 
20 comentarii

Scris de pe 7 Iunie 2011 în Retetele mele

 

Etichete: ,

20 de răspunsuri la „Dulceata de capsune

  1. victoriacus

    7 Iunie 2011 at 21:57

    pfff,ce bine arata 🙂
    Eu eram hotarata sa nu mai fac dulceturi………. dar zau daca nu m-ai pus pe ganduri :))

     
    • Constantin

      8 Iunie 2011 at 20:12

      Ma crezi ca mai am si de acum trei ani? Si totusi mai fac! 🙂

       
  2. balaurdegradina

    7 Iunie 2011 at 22:21

    Nu mai stiu da cand n-am mai facut dulceata… da’ parca mi-ai facut pofta de niscai bucatareala, mai ales ca e o reteta fara fasoane. Arata bestial!

     
  3. irenadaiana

    8 Iunie 2011 at 13:28

    de cateva zile imi tot fac vant sa adun capsunile , tot pentru dulceata , dar fac ce fac si cand ajung acolo ma pun frumusel pe gustareala , „uite p’asta ca-i prea rosie , si p’asta ca uite ce mare e , doar asta ca-i singurica , ultima ca nu-i prea coapta …. ” si uite-asa ma intorc cu castronul gol. Adevarul ca ani de zile am jinduit sa mananc asa capsuni pe saturate si asta-i primul an in care chiar s-au facut fara sa le acord nicio atentie (rusine mie , cinste lor) . Avand insa in vedere reteta ta superrapida cred ca mai am de-un castron acolo , s-o incerc. Am facut acum un an dulceata de mure , era seara tarziu si tot pazind-o am adormit in scaun si cand m-am trezit… peltea e putin spus. Am pus-o in borcane dar nici pana azi n-am reusit sa scot nici macar o lingurita din ea. 🙂 🙂 🙂

     
    • Constantin

      8 Iunie 2011 at 20:17

      Eu zic sa trimiti pe altcineva la cules. Poate asa reusesti sa umpli castronul ala. 🙂 M-a bufnit rasul instantaneu citind patania ta cu murele. Am patit-o si eu, am indoit o lingura, am spart si buza borcanului, da’ dulceata tot n-a iesit. 🙂

       
  4. Elisa

    8 Iunie 2011 at 18:10

    Cu siguranta ca ai si spumuit-o.
    Bravo! Cat mai putin fiert este cat mai sanatos.
    Dar, sa stii ca la cantitatea asta de zahar se face si dulceata nefiarta, adica fructe+zahar pana se dizolva , la rece si sta pe iarna, am facut eu cu visine, mai demult.
    Merg pe nefiert, incearca si tu data viitoare :0
    ps. Dar, mult ti-o mai trebuit, cam doua trei saptamani, sa te pregatesti… :)))))))

     
    • Constantin

      8 Iunie 2011 at 20:23

      Elisa, le-am adus cate una de la tara, de asta a durat atat. 🙂 Am avut calculatorul defect, asta e motivul absentei de pe blog. Sigur ca am spumuit-o, uite in fotografie ce curata e. Dar dulceata asta nefiarta de care spui se leaga? Sau iese un fel de compot mai gros? Si din ce fructe se poate face? Se sterilizeaza borcanele? Ca eu pivnita nu am, asa ca sterilizez cam tot ce fac. Mai, parca m-ar bate un gand! 🙂

       
      • Elisa

        9 Iunie 2011 at 8:08

        Sigur ca se sterilizeaza borcanele inainte de a o turna in ele. Le lasi in cuptor aprins usor , cu usa deschisa, cam 20 de minute.
        Este chiar mai groasa decat ce-mi iese mie din capsune , fierband sirop.
        Eu am facut din visine, fara samburi, desigur si mi-a placut, aveam doi visini mari si faceam tot felul din visine.
        Nu-mi place dulceata facuta cu sirop(apa+zahar) fiert, curge… 😦
        Constantin, dar sirop de visine si capsune, zmeura, etc- fructe moi, ai facut? Tot nefiert. Insa la acesta eu pun o aspirina la litru de sirop.Iti zic reteta daca vrei, e tare simplu de facut si bun.
        In final iti zic ca mie-mi stau conservele de trei ani, bineinteles ca nu le mai folosesc, dar, zic ca nu se mucegaiesc. Chiar dulceata de capsune am de trei ani…

         
        • Constantin

          10 Iunie 2011 at 18:12

          Multumesc, Elisa! Sigur ca vreau reteta de sirop, mai ales ca e una verificata. Si daca tot esti la destainuiri, poate spui si cum se face dulceata aia nefiearta, asa mai pe intelesul tuturor. Fa o postare la tine, poate mai este lume interesata. Si cand le-oi face postez si eu ce a iesit. Eu am facut nectar de caise (anul trecut), cred ca iese si din alte fructe.

           
  5. Alexandra

    8 Iunie 2011 at 22:15

    Felicitari !
    Cred ca miroase la tine in bucatarie…

     
    • Constantin

      10 Iunie 2011 at 18:13

      Multumesc, Alexandra! 🙂 A mirosit. Acum miroase a cotlete si cartofi copti la cuptor. 🙂

       
  6. gradinaritdupaureche

    10 Iunie 2011 at 0:58

    Buun! Si clatite langa. Nu?

     
    • Constantin

      10 Iunie 2011 at 18:17

      Sigur ca-i bun! Clatite mai spre toamna asa, cand o avea cine sa le faca. Eu nu-s mare amator, de aceea nici nu incerc sa le prepar, desi stiu ca e simplu.

       
  7. victoriacus

    10 Iunie 2011 at 9:24

    Deci….. am facut :))
    12 borcane.Doar ca la mine parca e prea multa zeama.Si le-am fiert vreo 30 minute.Asa ca le mai pun la fiert si cu tot cu borcane putin:)
    David abia asteapta sa ii fac clatite cu dulceata de capsuni

     
    • Constantin

      10 Iunie 2011 at 18:23

      Trebuie sa iasa pana la urma. E drept ca tu ai pregatit o cantitate mai mare decat mine, practic de vreo 3 – 4 ori mai mult, luandu-ma dupa cate borcane ti-au iesit. E normal ca timpul de preparare sa fie mai mare. Ai pus si zeama de lamaie, ca are si asta rostul ei? Ti-am spus cand e gata: cand bolboroseste. Oricum ar fi iesit, e buna, e naturala si pentru copii e un dulce perfect.

       
      • victoriacus

        13 Iunie 2011 at 14:11

        Am pus zeama de la 2 lamai.Si da,a iesit excelenta.Multumesc pentru imbold 🙂

         
        • Constantin

          13 Iunie 2011 at 14:17

          Bravo! Sa le faci prajiturici celor mici. Pupici! 🙂

           
  8. catkitchen

    21 Iunie 2011 at 10:13

    o bunatate de dulceata !!!

     
    • Constantin

      21 Iunie 2011 at 16:49

      catkitchen, am dat si eu o raita prin bucataria ta, pe fuga, recunosc, si mi-a placut ce am gasit. N-am stat prea mult, ca abia am venit acasa si pe stomacul gol nu-i chiar indicat sa vizitezi un blog de gospodina priceputa. 🙂 Dar promit sa mai revin, numai sa-mi fac putin timp! Faptul ca dulceata mea este apreciata de o specialista ca tine nu poate decat sa ma onoreze. Multumesc, multumesc si de vizita si daca ti-a placut, eu astept sa mai treci pe aici! Nu-i un blog culinar, dar poti sa te uiti la flori. 🙂

       

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: