RSS

Lunaria annua – Argintii lui Iuda, Lopatea

28 apr.

Lunaria annua

Denumita si Lunaria biennis, este o planta bienala si face parte din familia Brassicaceae *. Popular i se spune lopatea, pana-zburatorului, limba-cucului sau argintii lui Iuda. Este originara din sud-estul Europei si vestul Asiei. Desi este cultivata in gradini pentru florile sale, dar si pentru fructele uscate care sunt folosite in aranjamente florale uscate, lunaria este raspandita si in flora spontana, fiind intalnita in luminisuri si margini de padure. In unele regiuni este considerata chiar planta invaziva.

Este o planta care se autoinsamanteaza. Din semintele uscate, in primul an se dezvolta planta care va inflori in primavara anului urmator. Frunzele, de culoare verde inchis, au forma de inima, sunt zimtate pe margini si acoperite de peri fini. Florile mov-liliachii au patru petale si sunt grupate in inflorescente in varful tijelor florale. Inaltimea plantei variaza, probabil in functie de sol, de la 30 la 70 cm si chiar pana la 1 metru. Exista si varietati cu flori albe sau roz. Dupa trecerea florilor, acestea lasa locul fructelor – silisule latisepte, niste banuti, la inceput de culoare verde, care mai tarziu devin transparenti. Intre doua foi ca de pergament se afla semintele.

Despre semintele lunariei trebuie spus ca acestea contin uleiuri care au in compozitie acizi grasi (palmitic, stearic, oleic, linoleic, erucic si nervonic) si sunt folosite in prepararea unor produse farmaceutice utile in tratarea sclerozei multiple invalidante.

Lunaria nu este o planta pretentioasa. Creste in locuri semiumbrite si umede, dar si in plin soare. Daca vreti sa o cultivati pentru prima data, trebuie sa semanati semintele la inceputul verii. Nu are nevoie de ingrijiri speciale si rezista peste iarna neprotejata.

* Familia Brassicaceae este una si aceeasi cu familia Cruciferae, prima denumire fiind de data mai recenta. Numele vechi – cruciferae deriva din faptul ca plantele ce apartin acestei familii au florile pe tipul 4 (4 petale, 4 sepale), dispuse in forma de cruce. Din aceasta familie fac parte atat plante cultivate ( varza, conopida, mustarul, cresonul, ridichea, gulia, hreanul, rapita etc) cat si plante din flora spontana, unele dintre acestea fiind utilizate in medicina traditionala (traista ciobanului).

 
Scrie un comentariu

Scris de pe 28 aprilie 2011 în In gradina

 

Etichete: , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: