RSS

Friptura de miel

23 Apr

O sa spun din start ca postez aceasta ultima isprava a mea (chiar ca e ultima, inca e fierbinte), pentru a o arata doamnei mele, care inca se mai indoieste de talentul meu de bucatar. Si daca, altadata, ca acum nu cred ca mai este cineva interesat de reteta, va fi utila si altcuiva, cu atat mai bine. Am folosit doar carne de miel, sare, piper, putina boia de ardei, usturoi si rozmarin proaspete. Astea si sunt condimentele care merg cel mai bine la carnea de miel. Se vede ca pulpele nu le-am transat, le-am lasat intregi, insa le-am crestat din loc in loc cu cutitul. Am frecat carnea cu sare, piper, boia si rozmarin tocat si am asezat-o in tava, pe fundul careia am pus cateva fire de usturoi si de rozmarin. Peste carne am mai pus niste usturoi si rozmarin si am stropit totul cu ulei de masline. Tava am acoperit-o cu folie de aluminiu, cat mai etans. Am incalzit cuptorul la maxim, am redus apoi temperatura la 180 de grade si am bagat tava pe care am lasat-o acolo timp de 3 ore. Nu am spus, deci nu am pus nici o picatura de apa pentru ca nu este nevoie, isi lasa carnea sucurile, exact cat e nevoie. Chiar si dupa atata timp in tava inca mai era zeama. Ati putea face din aceasta zeama, cu putin unt, niste capere si menta proaspata, un sos care ar merge de minune cu friptura de miel. Eu n-am mai facut, pentru ca si asa, maine, friptura o sa se plimbe si sosul mai mult m-ar fi incurcat. S-a rumenit sub folie, dar daca doriti, dupa ce luati folia, puteti sa mai tineti tava descoperita in cuptor pentru cateva minute. Ce a iesit e greu de descris in cuvinte, trebuie sa o mirosi si sa o gusti ca sa iti dai seama. Se desface de pe oase, se topeste in gura (nu, n-am gustat-o. ca doar ma duc la biserica :) , ce mai la deal la vale, e nebunie curata ce e in tava aia. Asta-i tot si nu a fost complicat deloc!

Paste fericit, tuturor!

 
10 comentarii

Scris de pe 23 Aprilie 2011 în Retetele mele, Sarbatori

 

Etichete: , , , ,

10 responses to “Friptura de miel

  1. Tina T

    23 Aprilie 2011 at 23:21

    Sărbători fericite şi împlinirea dorinţelor !

    Cred ca am sa ma satur privind la friptura ta de miel.
    Mama mia, ce-i aici…!!!
    Mielul meu este in cogelator si maruntaiele pentru drob.
    Iar eu stau la pat. Mi-am pus-o taman acum de-o raceala zdravana.
    Maine nici nu plec, nici nu primesc pe nimeni.
    N-AAAAAAAM CUUUUUUUM !!!
    Dar SIGUR voi avea in suflet LUMINA DOMNULUI NOSTRU ISUS HRISTOS.

     
    • Constantin

      24 Aprilie 2011 at 2:01

      Tina, imi pare rau! Eu tocmai m-am intors cu lumina de la biserica si pentru ca nu se lipeste somnul de mine am intrat putin pe blog. Lasa, ca sarbatoarea nu sta doar in mese pline. Si de gatit, poti sa gatesti mielul oricand.
      Paste fericit si insanatosire grabnica!

       
  2. balaurdegradina

    24 Aprilie 2011 at 12:23

    N-ai cum sa n-ai succes cu o asa minunatie!
    S-o digeri in tihna, alaturi de cei dragi!

     
    • Constantin

      27 Aprilie 2011 at 16:29

      Laura, a avut succes, de asta s-a si terminat! Multumesc!

       
  3. Maria

    27 Aprilie 2011 at 9:43

    Cristos a inviat!
    Wow ce minunatie, doamna ta poate fi fericita cu asa un bucatar:)…am sa notez fara indoiala reteta ta, care e spectaculoasa atat prin simplitate cat si ca aspect, si o voi pregati la urmatoarea tura de carne de miel

     
    • Constantin

      27 Aprilie 2011 at 16:35

      Adevarat a inviat! Reteta nu e chiar a mea, cred ca am vazut-o si eu pe undeva, dar merita incercata tocmai datorita usurintei cu care o pui in practica.

       
  4. MariaS

    5 Aprilie 2012 at 9:31

    Fiindca se apropie pastele, la viitoarea friptura pe care o faceti adaugati zeama de la o lamaie impreuna cu un paharut mic de apa si o lingura de piper boabe pe care le-ati spart cu ciocanul de snitele (nu maruntite -sparte ). Este delicioasa….mediteraneana… si foarte, foarte frageda !
    Sarbatori cu bine !

     
    • Constantin

      5 Aprilie 2012 at 16:09

      Multumesc pentru sfaturi, Maria! Promit ca asa voi face, mai ales ca imi place cum se potrivesc toate ingredientele astea impreuna. Dar n-ar fi oare mai bine sa marinez carnea in amestecul acesta, plus niste ierburi din cele folosite de mine? Frageda iese oricum, asta a mea se desfacea de pe os aproape. Si as face mai des friptura asta, nu doar o data la Paste, insa peste an la noi nu se prea mai vinde carne de oaie.
      Sarbatori fericite si tie!

       
  5. MariaS

    7 Aprilie 2012 at 10:05

    Nu am incercat faza cu marinatul , dar sunt sigura ca o sa fie bine ! Daaaa si noi suntem ” bolnavi ” ca peste an, nu putem manca bors de miel si delicioasa friptura !!Mai ales fiica-mea care e moarta dupa friptura asta cu lamaie si rozmarin !!!!:)) Peste an, mai fac ceva asemanator din piet de pui.Adica dau bucatele de piept prin faina , le rumenesc putin ,le asez pe toate in tigaie, arunc bucatele de usturoi ,crengute de rozmarin, sare , piper si sting totul cu zeama de la o lamaie si un pahar cu apa.Iese un sos super bun ,putin legat de la faina si pieptul are un gust delicios in combinatie cu sosul asta (pieptul , in general este fad …nu prea are gust ) !
    sarbatori cu bine va doresc si la multi ani ptr floriile de maine, daca aveti sarbatoriti:))
    P.S.
    Anul asta am de gand sa incerc o reteta ce am gasit-o la Gradinuca -kleftico de miel:)) Cred sigur ca o sa fie delicioasa !

     
    • Constantin

      8 Aprilie 2012 at 21:16

      Varianta cu pui o stiu, doar ca se foloseste amidon in loc de faina, chiar am incercat-o si am fost surprins de cat de usor se desfac bucatelele de piept presarate cu putin amidon. Reteta de kleftico de la Adinuca mi-o amintesc, oricum stiu unde s-o caut. Daca ai nelamuriri in privinta retetei intreab-o pe Dani, ea e specialista noastra in bucatarie greceasca.
      Multumim pentru urari, am avut sarbatoriti, numai vremea nu a aratat a Florii. S-a racit si ploua-lapoviteste de la amiaza.

       

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: