RSS

Manastirea Agapia Noua

16 feb.

Manastirea Agapia Noua, Agapia din Vale sau Agapia Mare, este situata in judetul Neamt si este o adevarata bijuterie arhitecturala, perla alba din siragul manastirilor din nordul Moldovei. Pare o bucatica rupta din Rai, asezata la poale de codru, intr-un loc binecuvantat de Dumnezeu, sub culmea Magura si pe malul paraului Agapia-Topolita ce susura linistit chiar pe sub zidurile sale. Este o manastire ortodoxa de maici, adapostind una dintre cele mai mari comunitati, aprope 4oo de suflete. Tot aici functioneaza Seminarul Teologic Monahal „Sfanta Cuvioasa Parascheva”, singurul seminar de fete din  Moldova. Manastirea ctitorita de hatmanul Gavril Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu, a fost ridicata intre anii 1642-1647 si este declarata monument istoric si de arhitectura. Biserica manastirii poarta hramul Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil – 8 noiembrie.

Insa, inceputurile vietii monahale pe aceste meleaguri, are radacini mult mai adanci, in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, Cuviosul Agapie Sihastrul, impreuna cu alti calugari sihastri, ridicand un mic schit ce poarta numele de Agapia Veche si care este situat intr-o poiana pe deal, la 2 km de manastirea Agapia Noua. Manastirea Agapia Veche are hramul Schimbarea la Fata a Domnului, praznuita pe 6 august. De la numele sihastrului Agapie au primit nume si paraul si satul din apropiere. Asa ca, daca ajungeti la Agapia, nu ratati ocazia de a face o plimbare prin padure si pana la schitul din deal, unde din 1994 exista un nou lacas de cult, realizat din lemn. Este cea de-a saptea biserica ridicata pe aceste locuri, de-a lungul timpului.

Revenind la Agapia Noua, sau Agapia din Vale, sfintirea bisericii manastirii a fost facuta de Mitropolitul Varlaam la 12 septembrie 1647. Pana in 1803, manastirea fost locuita de calugari. In acel an, mitropolitul Veniamin Costache o transforma in manastire de maici, prima stareta a manastirii fiind schimonahia Elisabeta Costache, sora mitropolitului. Pradata, talharita, incendiata, supusa vitregiilor naturii, de-a lungul timpului, manastirea a fost renovata in repetate randuri. Cu prilejul renovarii din 1858, interiorul bisericii de la Agapia a fost pictat de catre Nicolae Grigorescu. Acesta isi termina lucrarea in 1861, lasand in urma sa fresce si icoane pline de realism, care uimesc prin expresivitatea lor, avand influente renascentiste, deosebite de stilul bizantin folosit pana atunci. Este remarcabil si faptul ca la acea vreme, pictorul avea doar 20 de ani. Opera lui Grigorescu de la Agapia este o sinteza a traditiei bizantine si a stilului neoclasic, carora pictorul le adauga elemente specific romanesti. Pentru realizarea portretelor sfintilor, ale Mantuitorului si Maicii Domnului, pictorul pleaca de la modele vii, adica preotii slujitori ai manastirii, calugarite, tarani si copii din satul Agapia sau vizitatori. Nu a ezitat nici sa-si foloseasca chipul in realizarea icoanei ce-l reprezinta pe proorocul Daniel. Despre picturile de aici, scriitorul 
Alexandru Vlahuta, de a carui Casa Memoriala nu va desparte decat o portita si o ulita, facea urmatoarea remarca: „Sfinţii lui Grigorescu sunt vii, omeneşte vii, şi destul de sfinţi, prin expresia de bunătate, de îndurare şi de evlavie pe care pictorul a ştiut să le-o dea, fără să-i desfigureze, fără să-i bizantinizeze prea mult, înţelegând instinctiv că un sentiment ceresc nu poate decât înfrumuseţa o figură omenească”.
Icoana Maicii Domnului, expusa in muzeul manastirii, reprezinta proba pe care a dat-o Grigorescu inainte de semnarea contractului si cu care a castigat dreptul de a picta biserica.

Manastirea Agapia detine o valoroasa colectie muzeala de arta medievala si religioasa, dar si o biblioteca ce cuprinde un important fond de carte veche. Pe latura de sud se afla paraclisul Nasterea Maicii Domnului, iar în afara incintei manastiresti se mai afla bisericile Adormirea Maicii Domnului (biserica bolnitei) şi Sf. Ioan Bogoslovul. Aceasta din urma se gaseste in cimitirul manastirii, pe locul primei biserici de la Agapia din Vale, care a ars in 1821. Si o sa mai gasiti la Agapia multa liniste, curatenie si flori, multe flori, in curte si in pridvoarele chiliilor. Totul la doar 5 lei. 

Dupa ce ati vizitat manastirea, nu va grabiti sa parasiti zona Agapiei. In Parcul National Vanatori-Neamt, o aparitie noua in peisajul ariilor protejate si care dispune si de un Centru de informare turistica in localitatea Varatec, mai puteti vizita Manastirea Varatec, Codrii de Arama si Padurea de Argint.

Turnul clopotnita

 
2 comentarii

Scris de pe 16 februarie 2011 în Locuri

 

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2 răspunsuri la „Manastirea Agapia Noua

 1. victoriacus

  18 februarie 2011 at 9:13

  Ador manastirile cu linistea si frumusetea lor si cu minunatele flori care zici ca sunt desenate.
  Daca as locui mai aproape de una cred ca as merge acolo in fiecare saptamana.Simti o liniste si o descarcare de tot ce este negativ cand intri intr-un asemenea lacas.Cel putin eu asa simt

   
 2. Constantin

  18 februarie 2011 at 16:39

  Nu esti singura, Victoria! Si eu ma simt la fel de bine dupa astfel de vizite.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: