RSS

Sarmale in dovleac (Reţeta Păstorel Teodoreanu)

20 Ian

Am primit de la Tina T, ca si comentariu la postarea mea “Dovleac copt la cuptor“, aceasta reteta de sarmale in dovleac. La sugestia ei si gandindu-ma ca poate va intereseaza reteta si aici o veti vedea mai usor decat in comentarii, am sa o postez acum, cu mentiunea ca textul si imaginea nu imi apartin.

 

Sarmale in dovleac
(Reteta Pastorel Teodoreanu)

Ingrediente:
500 de grame de carne de porc grasa
500 de grame de carne de vita
200 de grame de slaninuta afumata (taiata felii)
2 verze murate
2 linguri zdravene de untura de porc
1 cana de orez
3 cepe
2 ardei grasi
1 ou
1 lingura boia de ardei dulce (optional, pentru gusturi ardelenesti)
1 lingurita de chimen macinat
2 linguri cimbru uscat
3 rosii
5 linguri pasta de tomate
sare
piper
Preparare:
Daca folositi o oala de lut, ar fi bine sa pregatiti oala corespunzator inainte de folosire, oala se scufunda pentru o jumatate de ora in apa rece.
Umplutura
Taiati carnea de porc si cea de vita in bucatele mari si tocati-o. Spalati orezul in cateva ape reci. Scurgeti-l.
Curatati si taiati cepele, indepartati cotorul cu seminte al ardeiilor. Tocati ceapa si ardeii marunt.
Topiti untura intr-o cratita adanca (sa incapa toata umplutura).
Adaugaţi ceapa si ardeiul tocat si sotati-le pana se inmoaie.
Adaugati orezul si amestecati-l bine pana devine translucid.
Adaugati chimenul macinat, boiaua de ardei si rumeniti-le usor cu ceapa, orezul si ardeii. Luati cratita de pe foc si adaugati carnea tocata. Amestecati bine compozitia, incorporati o lingura de cimbru, asezonati cu sare si piper.
Dupa ce amestecul s-a racit, incorporati oul.
Constructia
Tocati o farfurie de varza din frunzele mai groase. Decojiti si tocati rosiile.
Asezati un pat de varza fin tocata pe fundul dovleacului.
Adaugati si cateva feliute de slainuta.
Asezati cate o foaie de varza in palma deschisa, puneti cate o lingura de umplutura si rulati: rasuciti pentru a obtine niste rulouri, pe care le inchideti la capete, ulterior introducand capetele dinspre exterior spre interior.
Asezati sarmalele in oala, in straturi succesive, intercalate pe alocuri cu rosii tocate si felii de slaninuta pe margine.
Dupa ce ati terminat, acoperiti sarmalele cu restul de varza tocata, rosiile tocate, bucatelele de slaninuta si o lingura de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguta).
Fierberea
Porniti cuptorul .
Introduceti dovleacul la cuptor.
Fierbeti sarmalele timp de vreo 4 ore.
Opriti focul si lasati oala sa se raceasca cateva ore. Scoateti oala si introduceti-o la rece, in camara sau intr-o pivnita sapata in pamant si lasati-o “sa se odihneasca” pana a doua zi.
Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi dupa fierbere), reincalzite.
Sarmalele se servesc fierbinti, cu paine sau mamaliguta, smantana grasa si ardei iute.

Multumesc, Tina T!
 
Si pentru ca tot e vorba de sarmale si de Pastorel, iata cum descria el sarmaua:
 
ODA SARMALEI

(Alexandru O. (Pastorel) Teodoreanu)

Cum s-ar defini sarmaua?

Vis inaripat al verzei ce-l avu cat a durat
somnul lung metamorfozic in butoiul de murat…

Potpuriu de porc si vaca, simfonia tocaturii,
imn de lauda mancarii, inaltat in cerul gurii.

O cocheta care-si scalda trupu-n sos si in smantana
si se-nfasoara in varza ca in valuri de cadana.

O abila diplomata ce-a-ncheiat o stransa liga
c-o bardaca de vin rosu si-un ceaun de mamaliga.

Oponenta din principiu si un strasnic adversar
pentru tot ce e dieta sau regim alimentar.

Un buchet de mirodenii, o frivola parfumata
ce te-mbie cu mirosuri de slanina afumata.

Locatara principala tine-n spatiu tolerate,
perle de piper picante, boabe de orez umflate.

O prozaica’nnascuta, cum s-o prinzi in prozodie
ca de cand e lumea, porcul n-a citit o poezie.

Un aducator de sete, de bei vinul cu ocaua.
Iata-n cateva cuvinte, cum s-ar defini .. sarmaua !!!

About these ads
 
21 comentarii

Publicat de pe 20 ianuarie 2011 în Uncategorized

 

Etichete: , ,

21 responses to “Sarmale in dovleac (Reţeta Păstorel Teodoreanu)

  1. victoriacus

    20 ianuarie 2011 at 20:37

    mmmmmm,ce bine arataaaaa!!!!!!!!11

     
  2. Alexandra

    20 ianuarie 2011 at 20:57

    Mare smecher Pastorel ! Asta stiu ca s-a distrat la viata lui! ;)

     
  3. irenadaiana

    20 ianuarie 2011 at 22:50

    cred ca si gustul e pe masura aratarii. :)

     
    • Constantin

      22 ianuarie 2011 at 19:58

      Adevarul e ca reteta e chiar foarte buna. Nu difera mult de ceea ce facem si noi.

       
  4. gabriela

    22 ianuarie 2011 at 13:40

    ispititoare reteta. Sunt tentata sa o incerc si eu. :)

     
    • Constantin

      22 ianuarie 2011 at 19:59

      Gabriela, noi tocmai am terminat o oala de sarmale.
      Dar prima data cand mai facem, asa o sa arate. :)

       
      • danamel

        22 ianuarie 2011 at 20:20

        Buna seara, Constantin si ”La multi ani” !
        Arata bestial dovleacul si cum sunt mare amatoare de sarmale voi incerca si eu aceasta reteta, dar neaparat si cu vin “stresinica” de pe la noi, mamaliguta si in special cu prieteni alaturi!

         
  5. Constantin

    22 ianuarie 2011 at 20:54

    La multi ani, Dana! Sa-nteleg ca nu ai mai trecut pe aici de un an? :) Eu am sa incerc reteta doar de curiozitate, vreau sa vad cum arata dovleacul ala dupa 3-4 ore in cuptor. Ca altfel sunt convins ca si in oala de lut ,la cuptor, ies la fel de bune. :) Fa tu sarmalele si daca nu vei avea cu cine le manca, iaca ne sacrificam noi, astia care stam mai pe aproape si-om trage o fuga pana la tine.

     
  6. danamel

    22 ianuarie 2011 at 21:05

    Eu nu ma sperii asa usor iar usa noastra e deschisa mereu asa cum sunt si ale noastre inimi! Cand voi spune “Poftiti la masa!” nu vreau sa-mi aud scuze!Te prinzi??

     
  7. Constantin

    23 ianuarie 2011 at 14:58

    Sigur! Suna tu adunarea si de n-oi raspunde prezent, o sa vezi! :)

     
  8. danamel

    23 ianuarie 2011 at 22:34

    Sper sa nu ma fac de ras, pentru ca atunci cand vrei nu-ti iese cum vrei, dar nu dau inapoi, semnal am sa dau si cine vrea sa pofteasca la P.Neamt!!

     
    • Constantin

      24 ianuarie 2011 at 13:34

      Dana, stii cum se spune: “Cand ti-e foame mananci si pui cu smantana!”. :) Daca n-or iesi sarmalele, salvezi situatia cu “stresinica”, nu stiu ce vin e asta, dar daca zici tu ca-i bun, eu te cred. Desi, eu nu beau nici macar sampanie de Revelion.

       
  9. racovita

    28 februarie 2011 at 17:13

    mmm… nu cred ca rezista dovleacul pana sunt gata sarmalele, cred ca le a pus in dovleac cand erau aproape gata. dar arata super tare.

     
  10. popica

    20 decembrie 2011 at 21:25

    e o enigma si pentru mine daca va rezista dovleacul. oricum vad ca a trecut un an de la postare si ma gandesc ca poate de atunci s-a incumetat cineva sa incerce reteta.eu oricum o voi face dar mai intai ma voi interesa de timpul de coacere al dovleacului.daca ati incercat totusi va rog sa-mi dati si mie de stire.rezista dovleacul?pofta buna.

     
    • Constantin

      24 decembrie 2011 at 20:48

      Roberta, nu am incercat inca. Imi plac prea mult sarmalele facute in oala de lut la cuptor ca sa incerc acum reteta asta. Dar daca am s-o fac, asa de proba, o sa dau de stire.

       
  11. Hartie plantabila

    3 decembrie 2012 at 18:38

    Interesanta reteta, dar eu nu renunt la sarmalutele facute in oala de lut, la cuptor la foc mic…mi se face pofta deja. Dar intreb si eu:dovleacul ala nu se inmoaie? Rezista el cu brio la cuptor pana fierb sarmalele?

     
    • Constantin

      4 decembrie 2012 at 19:40

      Si eu le fac tot in cuptor si tot in oala de lut, mi-am luat acum cativa ani de la Targul de ceramica. Oricum reteta in sine, cu sau fara dovleac, e interesanta, difera putin de ceea ce fac eu. Chiar nu stiu daca rezista dovleacul, m-am intrebat si eu, singura solutie de a afla este sa probez intr-o zi si varianta asta in dovleac.

       
  12. Hartie plantabila

    5 decembrie 2012 at 19:03

    Iti doresc succes. Sa ne spui si noua ce-a iesit. Si mai ales daca isi iau gust/miros de la dovleacul in care fierb (eu cred ca da).

     

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 188 other followers

%d bloggers like this: