RSS

Sirop de menta preparat in casa

05 Noi

Desi poate parea un lucru complicat, prepararea siropului de menta in casa este o treaba destul de simpla. Despre rezultat ce sa mai spun? Va veti alege cu un sirop parfumat, numai bun de servit cu gheata si lamaie in zilele toride de vara, il puteti folosi ca si topping, poate fi ingredientul minune dintr-o crema sau, daca vreti sa iesiti din rutina, il puteti folosi la prepararea unor sosuri, menta mergand foarte bine cu friptura de miel, de exemplu.

Indiferent ce veti face cu el, pana sa-l vedeti in sticla trebuie sa va apucati de treaba. Veti avea nevoie de:

300 g frunze de menta;

1 kg de zahar;

1 litru de apa;

1 lamaie.

Spalati menta si zvantati-o cu un prosop. Separati frunzele (aveti nevoie de 300 g de FRUNZE), puneti-le intr-un vas si stropiti-le cu zeama de lamaie. Tocati frunzele cat mai marunt la robot, acoperiti-le cu apa fierbinte si lasati-le la macerat timp de 4 ore. Apoi storceti prin tifon dublu sau saculet de panza pentru a obtine cat mai mult lichid. Adaugati zaharul, puneti la foc mic si fierbeti timp de 10 minute de cand da in clocot. Spalati bine sticlele si sterilizati-le 10 minute in cuptor. Turnati sucul fierbinte in sticle fierbinti, inchideti-le ermetic si lasati-le la racit invelite intr-o patura.

Nu se foloseste conservant, siropul astfel preparat va rezista cel putin 1 an fara probleme. 

Daca nu puteti toca frunzele din lipsa de robot, nu-i nici o problema. Framantati bine frunzele cu mana pentru a le imbiba cat mai bine cu zeama de lamaie si acoperiti cu apa fierbinte. Eu am incercat ambele variante si singura diferenta este la culoare, siropul obtinut din frunze tocate fiind ceva mai inchis la culoare.

Toata lumea se asteapta ca siropul de menta sa fie verde. Ei bine, legat de culoarea siropului de menta trebuie sa stiti ca nu veti obtine niciodata verdele ala frumos pe care l-ati vazut prin fotografii sau la siropurile din comert. De fapt nici menta, ca planta, nu este foarte verde. Veti vedea ca dupa tocarea frunzelor, zeama aia, asa putina cata este, nu are nici pe departe culoarea verde. Asa ca parerea mea este ca siropul verde nu se poate obtine decat cu coloranti, cel mai probabil artificiali.

 

 
9 comentarii

Posted by pe 5 noiembrie 2012 în Retetele mele

 

Etichete: ,

9 responses to “Sirop de menta preparat in casa

  1. adelina

    5 noiembrie 2012 at 21:40

    Uite ca la acest sirop nu ma gandii, si este timp sa-l fac, caci am menta in gradina! Multumesc pentru reteta!

     
  2. Simona Fusaru Blogspot

    6 noiembrie 2012 at 07:09

    siropul meu de menta si-a pierdut in timp aroma, adica in vreo 3 luni. cred c-o sa probez si reteta ta.

     
    • Constantin

      6 noiembrie 2012 at 20:27

      Ciudat. Poate l-ai fiert prea mult si uleiul eteric s-a volatilizat. Incearca si reteta asta.

       
  3. mioara

    7 noiembrie 2012 at 15:00

    pe scheletul siropului de menta poti face orice sirop, de frunze aromate sau fructe:busuioc, zmeura, caise etc. e bine sa nu incercati cu sare de lamaie in locul lamaii, nu va fi la fel de parfumat iar din fructe lamaia scoate si culoarea.

     
  4. anamika

    2 iunie 2013 at 18:48

    cred ca este nemaipomenit…yam yam

     
  5. Cristina

    25 iunie 2014 at 14:56

    superba reteta, multumesc!

     
  6. Elena

    7 iulie 2014 at 16:48

    Reteta nu mi se pare prea grea si mi-ar placea sa fac si eu siropul pentru a-l bea cu limonada.Daca menta are cateva floricele, le toc laolalta cu frunzele sau le indepartez?
    Multumesc!

     

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 203 other followers

%d bloggers like this: