RSS

Paine de casa

04 Noi

Am facut-o si pe asta! Poti si tu, daca vrei! Nu stii cum se face painea de casa? Uite asa:

INGREDIENTE:

500 g faina, 250 ml apa, 8 g sare, 10 g zahar, 1/2 cub de drojdie proaspata, 50 ml lapte, 4 linguri de ulei.  

Se cerne faina, nu atat pentru a o separa de eventualele impuritati cat pentru a o aera, ca-i place grozav chestia asta, motiv pentru care si aluatul va creste mai frumos. Sarea se dizolva in apa. Drojdia se moaie cu zaharul si laptele caldut. Caldut, nu fierbinte, ca altfel se “opareste” drojdia si nu mai creste aluatul. Cand s-a umflat destul si nu mai face bulbuci, e gata de adaugat peste faina. Adaugand apa, incepi sa framanti aluatul. Faci treaba asta, cu simt de raspundere si elan de care ai, timp de cel putin 10 minute. La final adaugi si uleiul si framanti pana cand aluatul nu se mai tine de maini. In functie de tipul de faina este posibil ca aluatul “sa mai ceara” 1-2 maini de faina. Adaug-o si pe aceasta daca e nevoie. Acopera aluatul cu un prosop si lasa-l la crescut, cam 40 de minute, intr-un loc cald. Dupa scurgerea acestui timp pune aluatul in tava (de modelat il modelezi cum vrei), acoperi din nou si lasi la crescut inca 20 de minute. Incalzesti cuptorul la 220° C si bagi in cuptor, in partea de jos, un vas cu apa. Inainte de a baga painea in cuptor o pensulezi cu putina apa si, daca nu e impletita ca asta a mea, o crestezi. Bagand painea in cuptor, aburul format de apa din vas va condensa pe suprafata cea mai rece, respectiv suprafata painii. In acest fel nu va creste foarte repede temperatura la suprafata, painea se va coace uniform si in interior, iar coaja painii va fi subtire si crocanta. Dupa 10 minute reduci temperatura la 200° C si scoate vasul cu apa din cuptor. Painea se coace in total 30-35 de minute.

Scoti painea din cuptor si o lasi la racit, acoperita, pe un gratar.

Dupa cum se vede, din ingredientele de mai sus am obtinut o paine de 820 de grame. As putea sa va povestesc si despre mirosul si gustul painii proaspat scoase din cuptor, dar parca prea va dau totul de-a gata, asa ca va las sa va imaginati. Sau, daca v-am starnit curiozitatea, sa incercati.

                                                      SPOR LA TREABA SI SUCCES! 

 

 
39 comentarii

Posted by pe 4 noiembrie 2011 în Retetele mele

 

Etichete: ,

39 responses to “Paine de casa

  1. DANI

    5 noiembrie 2011 at 18:10

    Eeee, cu asta ma voi ocupa de sarbatori, cind am in program, sa fac o piine sarbatoreasca. In celelalte zile, e mult prea limitat timpul. Sint bucuroasa, ca pot gati si nu cumparam mincare prefabricata … Reteta am notat-o !

     
    • Constantin

      22 noiembrie 2011 at 19:51

      Spor la treaba, Dani! :) Dar daca ai o reteta deosebita impartaseste-ne-o si noua.

       
  2. irina

    15 ianuarie 2012 at 15:58

    super tare! am ajuns intamplator pe blogul tau. m-am simtit mandra ca sunt ieseanca, si crede-ma ca de mult nu am mai simtit acest sentiment. am vazut fotografiile de la sfanta paraschieva si cele din gradina botanica (banuiesc). ai hobby-uri mai putin intalnite la barbati. imi place. mult succes in continuare..

     
    • Constantin

      17 ianuarie 2012 at 19:01

      Irina, multumesc! Daca ti-a placut, poate mai treci pe aici. Oricum sunt mult mai multe fotografii din Iasi decat cele amintite de tine. Si or sa fie si mai multe dar, momentan, sunt intr-un fel de hibernare. In ceea ce priveste pasiunile mele, sa stii ca e destul de simplu pentru mine: imi place ce fac, si ce fac fac cu placere. Si ma simt foarte bine asa. Te mai astept pe aici!

       
  3. Liliana

    9 februarie 2012 at 12:25

    Multumesc pentru reteta de paine ! A iesit o paine delicioasa.

     
    • Constantin

      23 februarie 2012 at 20:34

      Cu placere, Liliana! Daca ti-a placut poate ai sa o faci mai des. Oricum e mai gustoasa si mai ieftina decat cea din magazin. Si mai sanatoasa. :)

       
  4. ella

    21 februarie 2012 at 19:26

    Buna seara Constantin! Intimplator am descoperit pagina ta si am fost placut surprinsa. La inceput de motto-ul tau, (desi nu ai specificat pe unde te afli acum – sus,jos,la mijloc ?!-) apoi de reteta de piine de casa si nu in ultimul rind de faptul ca esti… “male”.
    “Prevorbitoarea” Irina le-a spus pe toate, asa ca nu as face decit sa o repet!

     
    • Constantin

      23 februarie 2012 at 21:27

      Buna seara, Ella! Aproape toata lumea ajunge intamplator pe blogul meu. :) Apoi, cei care au mai fost pe aici revin la adresa exacta (doar unii dintre ei si doar pentru o vreme, caci lumea e grabita si se plictiseste usor) Pentru asta exista in bara din dreapta un buton numit Email Subscription.
      Ce-am scris acolo la avatar, am scris in urma cu mai bine de un an si era mai mult pentru mine. Nu credeam ca intereseaza pe cineva, dar nici nu m-a mai intrebat nimeni pana la tine. Astazi e binisor. Maine nu stiu ce va fi. Dar sper sa fie bine, sau mai bine.
      Ma bucur ca ti-a placut blogul, sau cat ai vazut din el. Uite ca o sa ma repet si o sa spun iarasi ca fac cu placere aceste lucruri care, pe de o parte, ma binedispun dar nici nu ma lasa sa ma plictisesc. Nu prea am timp pentru toate cate le-as avea de facut, dar asta e poveste veche. Sau e doar o scuza pentru lehamitea care ma apuca uneori. Dar imi trece.
      Iti multumesc de vizita si te mai astept pe aici!

       
      • irina

        30 aprilie 2012 at 21:43

        am descoperit si cine te-a mai intrebat cu privire la locul pe care il ocupi (sus sau jos). aici simt o amaraciune care vad ca, cu timpul a trecut. important e sa te simti la inaltime cu tine insuti.

         
        • Constantin

          2 mai 2012 at 19:10

          :) Asta cu inaltimea ai nimerit-o, chiar ma simt la inaltime, uneori, desi nu sunt.

           
          • irina

            2 mai 2012 at 21:45

            asta e super ok. si nu mai fi modest, ca nu este cazul

             
  5. mihaela

    22 februarie 2012 at 13:24

    e super tare cum a iesit, felicitari. o sa o incerc si eu, e simpla rau.

     
    • Constantin

      23 februarie 2012 at 20:44

      Mihaela, nu numai ca arata bine, dar e si gustoasa. Incearca si nu o sa regreti. Succes!

       
      • mihaela

        24 februarie 2012 at 11:50

        Mai o sa te suprinda dar chiar am incercat si mi-a iesit, nu a iesit asa colorata ca la tine dar cred ca de vina este cuptorul ca nu este atata de bun,(vezi ca emailul pt ella mi l-ai trimis mie) si multa bafta in continuare.

         
        • Constantin

          24 februarie 2012 at 17:32

          Timpul de coacere poate fi mai mare, in functie de cuptor. Data viitoare sa o tii pana se rumeneste.
          Nu stiu despre ce email este vorba. Probabil ai primit un email, dar nu trimis de mine ci de wordpress, pentru ca ai bifat cele doua casute din josul acestei pagini. In acest fel esti anuntata ca au fost postate comentarii sau articole noi pe blog. Fiind alegerea ta, poti sa renunti oricand debifand aceste casute.

           
          • mihaela

            25 februarie 2012 at 14:31

            da asa e ai dreptate mi se trimite de la ei ,scz

             
  6. ella

    24 februarie 2012 at 19:00

    Eu n-am plecat de pe blogul tau. M-am “ratacit” printre paginile tale, prin gradina ta. Am citit rindurile scrise de tine despre bunica cu lalele si stelute in gradina…si alte comentarii, de asemenea frumoase, si gindurile mele s-au intors in timp.Tonul si limbajul tau, din povestirile tale, mi-au adus aminte de stilul lui Ionel Theodoreanu. Spusele tale au ceva “cald” si familiar, ceva de demult si totusi actual si mi-am adus aminte de ….acasa. Sunt si eu ieseanca, plecata de acasa cu vreo 15 ani in urma… Mi-ar face nespusa placere sa “corespondam” si in “particular” prin e-mail. Asta daca poti si…daca vrei. Nu ma intelege gresit, te rog!

     
  7. Gros Ancuta Lucica

    31 martie 2012 at 15:29

    buna am facut si eu painica asta a iesit super dar pt doua paini cata drojdie praf(la plic) trebuie sa pun eu em pus un plic de 7 grame a iesit buna sau trebuie mai putina. Astept un rsp va rog, eu acum locuiesc in Austria si nu ma descurc asa bn cu limba si de aceea am intrebat de drojdie. Va multmumesc.

     
    • Constantin

      31 martie 2012 at 18:22

      Ancuta, ai procedat corect. Un cub de drojdie proaspata are 42 de grame si eu am folosit o jumatate de cub, deci cam 21 de grame, la 500 de grame de faina. Un plic de drojdie uscata are 7 grame, este echivalentul a 25 de grame de drojdie proaspata si se foloseste tot la 500 de grame de faina. Asa ca, in functie de cata faina folosesti, vei calcula si cantitatea de drojdie. La 1 kg de faina vei folosi 2 plicuri de drojdie praf si vei obtine doua paini asa ca ale mele. Succes!

       
  8. razvan

    20 aprilie 2012 at 15:20

    ms constantin eu stiam sa fac dar sincer uitasem stiu sa fac aproape orice …aproape am 26 de ani deee nevoia te invata am intrat aici pe blogul tau si am vazut reteta ta cu lapte nu o stiam dar a iesit super ms si bafta in continuare la gatit

     
    • Constantin

      20 aprilie 2012 at 22:10

      Cantitatea de lapte este aproape nesemnificativa si e folosita mai mult pentru a “activa” drojdia. Cred ca painea ar iesi la fel de buna si fara lapte. Ma bucur ca ti-am fost de ajutor. Numai bine!

       
  9. irina

    2 mai 2012 at 21:50

    indraznesc sa-mi dau si eu cu parerea, desi nu sunt specialista. la ce ai pus tu, eu as mai adauga niste seminte de mac, chinmen, coriandru, susan si chiar niste cimbru. poti sa renunti la toate, dar nu la coriandru. cand mesteci si spargi o samanta si ti se umple gura de aroma…

     
    • Constantin

      3 mai 2012 at 15:48

      Da’ ce, eu sunt specialist? Imi mai fac si eu de treaba din cand in cand, ca sa nu ma plictisesc. :) Merg toate astea mentionate de tine, coriandru pe paine nu am incercat in schimb il folosesc la carnati si preparatele afumate pentru Craciun, la fripturi si imi place foarte mult aroma.

       
  10. Oreste

    10 mai 2012 at 14:04

    Păine de casă,poze,lalele si gata lipeala,mare don’Juan mai esti măi,Constantine.

     
    • Constantin

      10 mai 2012 at 20:01

      Te-ai prins, asa-i? Vezi tu, stau prost cu inspiratia, mi-a trebuit 1 an de blogareala ca sa-mi dau seama ca doar scriind despre painea de casa pot sa-mi ating scopul. Acum sunt la faza de statistici, calculez procente sa vad care articol si care tema abordata da rezultatele cele mai bune. Desi la paine, la bobita de paine, nu s-au lipit de mine decat niste carasi si o singura data o rosioara. Asa ca iti fac o marturisire, doar asa pentru tine, si-ti dau un sfat: daca ai ceva tentative, nu folosi nici una din metodele mele, rezultatele sunt slabe spre inexistente. Si mai pierzi si timpul.

       
  11. kery

    11 iunie 2012 at 23:37

    despre ce fel de vas cu apa este vorba ? ca sa faca condens la paine….din ce material sa fie? vas din ceramica,din aluminiu,din….? eu am cuptor cu tava….si la temp de 220 mi-e frica sa nu fac vreo nebunie:) multumesc

     
    • Constantin

      17 iunie 2012 at 23:46

      Kery, foloseste o tigaie mai uzata, o tava, un tuci, orice ai la indemana. Nu-ti recomand vase smaltuite pentru ca s-ar putea sa sara emailul daca scade apa si nici ceramice, ca sa nu ai surprize.

       
  12. antuaneta

    21 august 2012 at 10:22

    Absolut delicioasa painea! Daca mai adaugati un pic de suflet la framantat va iesi fenomenala! Constantin, multumesc pentru reteta! O zi buna tuturor!

     
    • Constantin

      23 august 2012 at 21:24

      Daca pui suflet, orice iese bine, chiar daca nu-i foarte bine. :) Ma bucur ca ti-a fost de folos reteta mea.

       
  13. robi74ro

    23 august 2012 at 17:27

    Reteta buna
    Am obtinut o paine gustoasa!
    Multumesc
    Robert,Iasi

     
    • Constantin

      23 august 2012 at 21:25

      Iata si confirmarea ca reteta e corecta. Multumesc, Robert!

       
  14. Guesswho

    28 august 2012 at 17:12

    din octombrie incolo am s-o incerc si eu, arata foarte bine cea din poza ta. acum e insa prea cald ca sa mai fac uz de cuptor. am o masina de paine de care nu-s deloc incantata, nu-mi place deloc produsul finit: nici gust, nici aspect…la cuptor iese mult mai bine.

     
    • Constantin

      16 septembrie 2012 at 16:12

      Nici eu nu ma omor dupa painea aia facuta de masina. Si mi se pare ca dureaza si foarte mult pana obtii o panita.

       
  15. cris

    3 septembrie 2012 at 14:34

    am incercat.. am reusit… multumesc …nota 10 …am respectat tot si nu m am grabit…

     
  16. maria

    6 decembrie 2012 at 15:11

    buna ziua,constantin.as vrea si eu sa incerc reteta ta de piine de casa.dar nu am drojdie proaspata,am numai drojdie uscata si nu stiu cite grame sa pun la cele 500g de faina.crezi ca mai putea ajuta cu un sfat corect,daca poti?nu am mai facut niciodata piine de casa si nu stiu prea multe in legatura cu framintatul.nici nu prea am de la cine sa ce un sfat prin jurul meu,legat de acest fapt.iti multumesc.maria f.

     
    • Constantin

      4 ianuarie 2013 at 18:17

      Buna, Maria! Iti raspund cu intarziere, dar mai bine mai tarziu decat niciodata. Inteleg ca nu esti in tara si nu stiu ce fel de drojdie uscata ai tu. In mod normal scrie pe plic pentru ce cantitate de faina ajunge acea drojdie. Un plic cu 7 grame de drojdie uscata se foloseste la 1/2 kg faina.

       
  17. Ioana Ynuqa

    12 mai 2014 at 23:52

    ce imi place cum ti-a iesit painea la culoare apropo de ce cand tai paine mi se face numai firmuturi…imi poti spune si mie care e secretul de iti iasa asa frumoasa si pufoasa..

     
    • Constantin

      13 mai 2014 at 22:08

      Nu e nici un secret, tot ce am folosit e scris in reteta. Nu uita sa adaugi uleiul, grasimea face sa nu iasa multe firimituri la taiere.

       

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 225 other followers

%d bloggers like this: