RSS

Dovleac copt la cuptor

06 Ian

 

Ei da, dupa cum si vedeti, asta mi-a fost pofta ce-am poftit-o aseara. Asa ca, bucatareasa fiind in concediu, ne-am suflecat manecile si am purces la pregatirea dovleacului, care dovleac trebuie sa fie din cel cu coaja alb-verzuie si cu miezul foarte colorat. Se taie dovleacul in jumatate, se curata de seminte si apoi taiati cate felii aveti nevoie sau credeti ca se vor manca. Nu-i problema daca mai raman caci dovleacul copt se poate consuma si este la fel de gustos si cald si rece. Semintele se spala bine cu apa, sunt cam cleioase, si se pun la uscat. In nici un caz sa nu le aruncati. Trebuie sa mai stiti ca dovleacul ramas se pastreaza destul de bine, o perioada mare de timp, undeva la rece. Asadar taiati dovleacul (pe aici i se spune si bostan dar nu conteaza, e unul si acelasi lucru) in felii, cam asa cum taiati pepenele. Sunt mai multe metode de a coace dovleacul dar eu am ales-o pe cea mai simpla si care aduce cel mai mult cu ceea ce-mi aminteam eu din copilarie, atunci cand coceam, la vreme de iarna, dovleac in rola. Nu stiti ce-i rola? E un fel de cuptor metalic incastrat in soba. Neavand rola, l-am copt in cuptorul aragazului, pe gratar. Se poate coace si in tava dupa ce ati pus in prealabil, pe fundul ei, hartie de copt. Nu pot sa precizez durata exacta a procesului de coacere, depinde de cuptor si de intensitatea focului, dar s-ar putea sa va trebuiasca aproximativ o ora, la foc potrivit. Uitati-va din cand in cand in cuptor, dovleacul e gata atunci cand prinde o crusta si la apasare cu degetul este moale in profunzime, nu doar la suprafata. La jumatatea timpului puteti intoarce feliile pe cealalta parte. Daca il coaceti pe gratar nu uitati sa puneti o tava cu apa sub el, pentru ca picaturile cazute se vor arde si o sa va umpleti bucataria de fum. Acum ca e gata, eu va urez pofta buna! Daca va place mai dulce puteti adauga zahar sau miere atunci cand este cald inca. De asemenea puteti folosi zahar vanilat sau scortisoara, daca doriti alte arome decat cea de dovleac copt. Oricum ati proceda, un lucru e sigur: poate fi un desert apreciat in serile de iarna sau, daca nu sunteti prea pretentiosi, poate tine chiar loc de cina. Si nu veti avea decat de castigat, deoarece dovleacul copt nu este doar delicios ci este plin de caroten, vitaminele A, C si E, potasiu, magneziu si alte minerale, hidrati de carbon si proteine. Despre amintirile pe care aroma de dovleac copt vi le va reactiva, va las pe voi sa povestiti. Dar mirosul de gutui coapte va spune ceva?

 
17 comentarii

Posted by pe 6 ianuarie 2011 în Retetele mele

 

Etichete: ,

17 responses to “Dovleac copt la cuptor

  1. Alexandra

    6 ianuarie 2011 at 18:57

    Eu pot sa-ti spun cum am aruncat la gunoi tava de la cuptor care s-a caramelizat odata cu dovleacul din ea! Adica pana la urma au format un tot unitar, indestructibil!

     
    • Constantin

      6 ianuarie 2011 at 20:35

      Daca ai curaj, mai incearca o data asa cum am spus eu mai sus. N-are cum sa nu iasa.

       
  2. Alexandra

    6 ianuarie 2011 at 20:49

    Poate sa-mi dai si un telefon sa-mi spui cand e gata! :D Ca blogul asta imi mananca zilele si jumatatile de noapte!

     
    • Constantin

      6 ianuarie 2011 at 21:32

      Te referi desigur la blogul tau, ca pe al meu nu prea ai de ce sa stai atat. :) Si cu telefonul se poate rezolva, desi cred ca e mai de incredere un temporizator sau timer sau cum s-o mai numi chestia aia care incepe sa sune cand e programat.

       
  3. irenadaiana

    7 ianuarie 2011 at 11:11

    eu chiar am asa ceva. La dovleci ma refer. vezi http://irenadaiana.wordpress.com/2010/08/13/ozn-urile-din-gradina/
    Unul l-am folosit la placinta dar e mai bun copt. Mi-am ras si jumatate din degete la placinta asa ca pe ceilalti doar pentru asta o sa-i tin. Placintari voi pune anul viitor – au coaja portocalie. Dovleac fiert ai incercat? E aproape la fel de bun. Si boabe de porumb alb fierte , cu zahar. Cat despre gutui coapte – imi aduc aminte de copilarie cu toate frumusetile si bunatatile ei. Apropos , in toamna am pus si-un gutui. Sper sa se prinda. Nu stiu cat e de buna zona de campie pentru gutui dar eu sper.

     
    • Constantin

      7 ianuarie 2011 at 14:52

      Merge gutuiul la campie. Eu sunt crescut la ses, pe malul Prutului si de cand ma stiu am avut gutui in curte.

       
  4. Constantin

    7 ianuarie 2011 at 14:46

    Daiana, exact de asta era. Si, asa cum spunea si Elisa, eu pe astia ii stiu buni de placinta. Cei lunguieti cred ca au aparut mai recent pe la noi, eu cel putin nu am vazut de astia cand eram copil. Am auzit de dovleac fiert cu sirop de zahar si presarat cu nuci macinate, cred ca m-ar tenta. Am auzit si de supa crema de dovleac si de dovleac cu orez dar nu am mancat niciodata. Am mai spus pe undeva ca sunt carnivor, cu vagi tente de omnivor. :)

     
  5. victoriacus

    8 ianuarie 2011 at 13:48

    Minunat.Nu am mancat dovleac copt niciodata…daca iti vine sa crezi :))
    Insa placinta cu dovleac imi place de lesin.La anul cu siguranta voi pune si seminte de dovleac in gradina. Adica sper sa reusesc cu 2 copilasi pe langa mine,mai ales ca va incepe si Rebecca sa mearga si sa te tii atunci :))

     
  6. Constantin

    8 ianuarie 2011 at 20:10

    Si daca nu pui, tot poti sa-ti astamperi pofta. Se gasesc la piata si nu-s scumpi.

     
  7. maryanne

    9 ianuarie 2011 at 16:33

    Si la noi se face dovleac copt si fiert cu orez. Doar ca fiecare felie se cresteaza in patrate si dupa aceea se baga la cuptor.Cand e gata,are un aspect tare fain ,iar de gust , nu mai zic deoarece stiti.

     
  8. Constantin

    9 ianuarie 2011 at 19:59

    Am pe cineva care ma tot bate la cap cu reteta asta de dovleac cu orez. Cica asta mananca foarte des italienii si de asta traiesc 100 de ani. :) Sa-ncerc, sa nu-ncerc?

     
    • maryanne

      10 ianuarie 2011 at 11:52

      Cred ca merita incercat.Si aici, in zona se manaca f des.Mi-e imi place,dar iarna aceasta nu am facut deloc cu orez.Am uitat.De abia cand am citit postul ,mi-am amintit.

       
  9. Tina T

    19 ianuarie 2011 at 21:56

    Toata toamna am mancat dovleac copt la cuptor.
    Il adoooor. Uneori, pun peste el o lingurita de miere…uneori.
    Iar placinta de dovleac, este la ordinea zilei, toamna.

    In alta ordine de idei, am primit aceasta reteta de *Sarmale in dovleac*, a lui Pastorel Teodoreanu. M-a fascinat.
    Poza dovleacului plin cu sarmale, face toti banii.
    Am sa incerc sa ti-o trimit pe adresa de blog, pe care ai postat-o…ca sa o poti attacha
    aici, daca ai sa vrei, desigur.
    Este drept, nu am incercat aceasta reteta, ma intreb cum sa lasi dovleacul 4 ore in cuptor, nu se face piure…nu se imprastie toate sarmalele…??????
    poate cu o tava cu apa dedesubt, in fine, ma tenteazaaaaaaaaaaaa enorm.
    Cand ai sa vezi poza, ai sa intelegi de ce.

    Sarmale in dovleac
    (Reteta Pastorel Teodoreanu)

    Ingrediente:
    500 de grame de carne de porc grasa
    500 de grame de carne de vita
    200 de grame de slaninuta afumata (taiata felii)
    2 verze murate
    2 linguri zdravene de untura de porc
    1 cana de orez
    3 cepe
    2 ardei grasi
    1 ou
    1 lingura boia de ardei dulce (optional, pentru gusturi ardelenesti)
    1 lingurita de chimen macinat
    2 linguri cimbru uscat
    3 rosii
    5 linguri pasta de tomate
    sare
    piper
    Preparare:
    Daca folositi o oala de lut, ar fi bine sa pregatiti oala corespunzator inainte de folosire, oala se scufunda pentru o jumatate de ora in apa rece.
    Umplutura
    Taiati carnea de porc si cea de vita in bucatelei mari si tocati-o. Spalati orezul in cateva ape reci. Scurgeti-l.
    Curatati si taiati cepele, indepartati cotorul cu seminte al ardeiilor. Tocati ceapa si ardeii marunt.
    Topiti untura intr-o cratita adanca (sa incapa toata umplutura).
    Adaugaţi ceapa si ardeiul tocat si sotati-le pana se inmoaie.
    Adaugati orezul si amestecatii-l bine pana devine translucid.
    Adugati chimenul macinat, boiaua de ardei si rumeniti-le usor cu ceapa, orezul si ardeii. Luatii cratita de pe foc si adaugati carnea tocata. Amestecati bine compozitia, incorporati o lingura de cimbru, asezonati cu sare si piper.
    Dupa ce amestecul s-a racit, incorporati oul.
    Constructia
    Tocati o farfurie de varza din frunzele mai groase. Decojiti si tocati rosiile.
    Asezati un pat de varza fin tocata pe fundul dovleacului.
    Adaugati si cateva feliute de slainuta.
    Asezati cate o foaie de varza in palma deschisa, puneti cate o lingura de umplutura si rulati: rasuciti pentru a obtine niste rulouri, pe care le inchidetii la capete ulterior, introducand capetele dinspre exterior spre interior.
    Asezati sarmalele in oala, in straturi succesive, intercalate pe alocuri cu rosii tocate si felii de slaninuta pe margine.
    Dupa ce ati terminat, acoperiti sarmalele cu restul de varza tocata, rosiile tocate, bucbucatelele de slaninuta si si o lingura de cimbru uscat (ideal ar fi o crenguta).
    Fierberea
    Porniti cuptorul .
    Introduceti dovleacul la cuptor.
    Fierbeti sarmalele timp de vreo 4 ore.
    Opriti focul si lasati oala sa se raceasca cateva ore. Scoateti oala si introduceti-o la rece, in camara sau intr-o pivnita sapata in pamant si lasati-o “sa se odihneasca” pana a doua zi.
    Cele mai bune sarmale sunt cele de a doua zi (consumate la o zi dupa fierbere), reincalzite.
    Sarmalele se servesc fierbinti, cu paine sau mamaliguta, smantana grasa si ardei iute.

     
  10. ghiocel07

    7 ianuarie 2012 at 16:29

    Chiar acum am o bucata de dovleac la cuptor. O parte am curatat, taiat si pus la congelator, O sa vad eu daca se mai poate folosi sau nu. Normal ar fi sa fie bun, Ma duc sa vad si de o placinta…..

     
  11. Ancuta

    9 noiembrie 2012 at 19:55

    Foarte frumoasa descriere, felicitari!! Ti se umple cavitatea bucala numai citind, daca ai si alte retete nu ezita sa le scrii, multumim :)

     
    • Constantin

      11 noiembrie 2012 at 15:41

      Multumesc, Ancuta! Tocmai am postat placinta cu dovleac. Daca se mai iveste ceva o sa postez cu drag.

       

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 203 other followers

%d bloggers like this: